Alkid Reçine Nasıl Üretilir ?
Alkid reçine, polihidrik alkoller ile dibazik asitlerin esterleşmesi ve 200-240 °C ‘de yağ ve yağ asitleri ile modifikasyonuyla edilir . Alkid reçine üretim prosesi solventli ve solvetsiz (füzyon ) proses yöntemi olarak ikiye ayrılır. Solventli üretim prosesinde reaktanlar yüklendikten sonra esterleşme reaksiyonundan çıkan su bir solvent yardımı ile azeotropi karışım yaptırılarak ortamdan uzaklaştırılır ve istenilen asit ve viskozite özelliklerine ulaşıncaya kadar polikondensazyon reaksiyonuna devam edilir. Solventsiz proseste ise reaktanlar bir inert gaz yardımı eşliğinde, reaksiyondan çıkan su vakum yardımı ile alınarak gerçekleştirilir. Bu yöntem özellikle uzun yağlı alkidlerde kullanılır.
Alkid üretim yöntemleri ise dört çeşittir ancak iki yöntem çok daha yaygın kullanılır.
-
Alkolisis ( Monogriserid) yöntemi: Bu yöntemde yağ asitlerinin triglirseritleri olan yağ uygun bir katalist vasıtasıyla, polialkol ile birlikte ester değişimi reaksiyonu sonucu monogliserid formasyonuna çevrilir. Anhidrid (poliasit) ilave edilerek istenilen asit ve viskozite elde edinceye kadar 200-240°C’de esterleşme reaksiyonu gerçekleşir. Genellikle ekonomik olduğu için en çok tercih edilen yöntemdir.
-
Yağ asidi yöntemi: Yağ asidi, poliasit ve polialkol reaktöre yüklenir. İstenilen asit ve viskozite özelliklerine ulaşıncaya kadar 200-240 ° C’de esterleştirme reaksiyonuna sonucu alkid reçine üretilir. Yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
-
Yağ-poliasit (asidolisis) yöntemi: Yağların 260-270°C’de genellikle izoftalik asit ile reaksiyonundan sonra polihidrik alkol ilave edilr. Kondenzasyon reaksiyonu sonucunda alkid reçine elde edilir. Bazı özel ürünlerde tercih edilen bir yöntemdir.
-
Yağ asidi-yağ yöntemi: Yağ asidiyle birlikte ,yağ kullanılarak sonradan polialkol ve poliasit ilavesi ile gerçekleştirilen ancak çok tercih edilmeyen bir yöntemdir .